blog

Als die mensen begaafd zijn, kunnen ze het dan niet alleen?

Neen. Vanwege het vleermuisprincipe.

Een vleermuis vindt haar weg in het donker doordat ze ultrasone signalen uitzendt die terugkaatsen. Als er niets terugkaatst, dan kan de vleermuis niet navigeren.

De signalen die begaafde mensen uitzenden, zijn ‘high voltage’. De grote leerhonger, de intensiteit, de complexiteit en de creative drive zorgen voor een laserkwaliteit die niet iedereen aankan. Te bedreigend, te overweldigend, te verwarrend. En daardoor komt er weinig terug.

Als begaafde mensen zichzelf niet kennen in hun eigenheid, kunnen ze dat gebrek aan verbinding totaal niet plaatsen. Ze veroordelen zichzelf of hun omgeving, omdat ze het verschil in voltage niet zien.

Sommigen gebruiken hun verbaliteit en versterken het voltage om toch maar gehoord te worden. Uit pure frustratie. Wat als effect heeft dat nog meer mensen afhaken . Anderen gebruiken hun empathie en zwakken de signalen die ze uitzenden af. Wat als effect heeft dat ze hun eigen stem opgeven. Hoedanook, het betekent dat wat er teruggekaatst wordt vaak geen informatie oplevert om je eigen weg te bepalen.

Wat nodig is, is een ‘high voltage’ klankbord dat resonantie, feedback en support geeft.

In de resonantie kan je jezelf ervaren in je volledige breedte en diepte. Doordat je de schelde mag zijn en van jezelf geen beekje moet maken, krijg je een bodem en oevers. En als vanzelf hoor je jezelf ideeën, dromen, beelden, oplossingen … uitspreken die je nog nooit uitgesproken hebt. Waardoor ze vorm kunnen krijgen, concreet kunnen worden.

Door heldere feedback vanuit herkenning, waardering en know-how van je eigenheid én heldere feedback over leer-en veranderingsprocessen leer je op een niet-oordelende manier naar je ervaring kijken en potentieel aanboren. Je zit jezelf niet meer in de weg.

‘They grow up with and are often socialized by significant others who do not understand them well enough to guide their ideas and actions with valid feedback’ (P. Powell & T. Haden)

Via support op je verlangen om een verschil te maken, om impact te genereren – je creative drive – zoek je kale gronden op en leer je jezelf gaandeweg dragen waar niemand anders je draagt. Een inspirerende demonstratie van persoonlijk leiderschap.

Reacties (12)

 1. Wieke

  20 februari, 2014 at 08:49

  Mooie boodschap berk … loskomen van beperkingen geeft ruimte aan ‘zijn’ (beperkingen: overtuigingen aannamenS indrukken van buitenaf)

 2. Liesbeth

  25 februari, 2014 at 15:12

  Boodschap
  lieve Elke,
  gefeliciteerd met je prachtige site! Het beeld van de berk klopt: geworteld in de aarde en de armen in de hemel. ik lees hier een beetje op je blog. Het raakt me. Again :-). Wat is er veel gebeurd op jouw weg! En op de mijne.
  Liefs,
  Liesbeth

 3. Bas

  18 maart, 2014 at 16:20

  Dit is een mooie analogie
  vriendelijke groet
  Bas

 4. Katrin

  21 april, 2014 at 21:28

  Elke, de stem die ik in je Blogs hoor en die ik voor een weekje van naBij heb Mogen ervaren, maakt dat ik weer zie, zeg, hoor, voel wat ik jaren heb teruggedrongen om te voldoen aan sTandaard “normaal”. Alleen, wat normaal,voor anderen is, is dit niet voor mij. Beetje bij beetje ben ik weer aan’t ontdekken wie ik was en wie ik wil worden. Bedankt om te inspiReren…
  Katrin

 5. Clasina de jong

  6 juli, 2014 at 18:31

  Mooi verwoord. Gelukkig had ik als kind al toch
  Een klankbord aan mijn moeder die net zo was als ik. En als volwassene kon ik mijn medevleermuizen snel vinden. Help Nu u als coach veel mensen waar ik het allereerste klankbord voor ben. Mooi en dankbaar werk.

 6. els

  7 juli, 2014 at 12:49

  HERKENBAAR. BIJ MIJ RESULTEERT HET IN HET OPGEVEN VAN mijn eigen STEM.

 7. Van loo sofie

  7 juli, 2014 at 14:01

  fantastisch mooi omschreven, story of my lifetime

 8. Josefien Harmsen

  8 juli, 2014 at 16:28

  Boodschap
  Heel herkenbaar, wat fijn om te lezen!

 9. Lieve

  11 juli, 2014 at 13:54

  Dag elke, het zal wel geen toeval zijn dat ik vandaag op deze pagina terechtkom. Wat je schrijft in paragraaf 3 (‘De signalen’) tot en met 6 (je eigen weg te bepalen) zijn momenteel opnieuw aan de orde. Zolang ik de neiging blijf hebben te verwachten dat Familie ook je ‘thuis’ is, doe ik mezelf en mijn eigenheid tekort. Resonantie is essentieel, en die heb je te zoeken waar die te vinden is. daar is de ‘thuis’ die nu voor mij past. Van harte

 10. Marian van der Veen

  26 augustus, 2014 at 09:44

  Nou zeg! en of synchroniciteit me helpt!
  Dit stuk is zo helder en super herkenbaar voor me, vooral omdat ik zo midden in dit thema aan het werk ben met…. huuuuhh? wat maakt dat het zo stil blijft aan de andere kant? Wat is mijn aandeel daarin?

  Dat ik mezelf beter kan gaan zien is een start, want beter beheer over mijn energie systeem en daardoor gerichter in mijn creaties succesvol maken.
  En ik word beter gezien door anderen, joepie!
  nu nog kijken hoe ik die high voltage wat meer aan kan trekken in anderen om echt uit de verf te komen, met een inkomen van eenzelfde high voltage 😉

 11. Sonja

  28 augustus, 2014 at 10:16

  Boodschap
  Mooi artikel!

 12. […] 1. Onderzoek wat de oorzaak is van je eenzaamheid. Een aanrader is dit artikel: ‘Als die mensen begaafd zijn, kunnen ze het dan niet alleen?‘. […]

De reacties zijn nu afgesloten.